lavander cuttings

potrebno:

  • smešana zemlja(3 dela treseta, 1 deo peska. Ne koristit zemlju za saksije ili kupovni kompost koji možda sadrži iver drveta – mogu se razviti gljivice koje će oštetiti mladu biljku) Zemlja mora imati dobru sposobnost drenaže vode, zemlja koja zadržava voda sprečava snabdevanje korena biljke kiseonikom.
  • male glinene saksije
  • voda
  • stimulator rasta korena
  • prostor gde ćete držati biljčice prvih 6 nedelja

Kada. Grančice mogu da se seku bilo kada dok biljka raste, najbolje u proleće pre no što lavanda počne da cveta ili u pred jesen, kad se poskida cvet. Možda je bolje to raditi u proleće, jer vam ostaje dovoljno vremena da je rasadite i posadite u zemlju.

Gde. Treba oko 6 nedelja da se mlada biljka lavande razvije. Za to vreme nemojte ih izlagati prejakom suncu, vetru ili pljuskovima. Posle prvih nekoliko nedelja počnite postepeno da ih izlažete vremenskim elementima u kojima će rasti, i to bi trebalo da bude sunčano mesto.

Sečenje. Odsecite grančice sa donje polovine odrasle, zdrave biljke lavande. Grančice bi trebalo da su 7,5 do 13 cm duge, mekane a ne drvenaste

Sađenje. Otkinite donja dva lista i taj deo grančice uronite u stimulator rasta korena. Zabodite ih unapred pripremljeno zemljište – glinene saksije 7,5 cm prečnika napunjene smešanom zemljom i napravljene 2-3cm duboke rupice. Zatrpajte.

Zalivanje. Dobro zaliti posle sađenja. Prvih nekoliko nedelja, zemlja mora biti stalno vlažna, posle toga prorediti zalivanje, tek kad se zemlja prosuši. Previše vode će uništiti mladu biljku i preterano zalivanje je najčešća greška kod razmnožavanja lavande.

Presađivanje. Posle nekih 6 nedelja možete presaditi lavandu u veće saksije ili u zemlju. Ako sadite u zemlju, iskopajte rupu 30cm široku i oko 20cm duboku. Pripremite smešu od peska, tresta, komposta i zemlje koju ste iskopali. Važno je da smeša ima dobru drenažu. Ubacite u iskopanu rupu kašičicu koštanog brašna ili drugo đubrivo koje se sporo rastvara. Napuniti rupu smešanom zemljom i pre no što spustimo mladu lavandu u zemlju, na njen koren dodamo malo stimulatora rasta korena i zatrpamo.

Prve godine mlada lavanda možda neće cvetati, ali već druge godine bi trebala biti puna cveta.

Originalan tekst/izvor: http://www.what-about-lavender.com/propagate_lavender.html

Advertisements